علیرغم اکثریت این کشور ترکتبار هستند، اما اقلیتهای قومی و مذهبی از علویان و کردها نیز در آنجا ساکن هستند که اشتراکات بیشتری با ایرانیان دارند. همسایه غربی ایران بیش از 83 میلیون نفر جمعیت داشته و از این حیث بازار مصرفی بزرگی برای کالاهای صادراتی ایران محسوب میشود.
جدول زیر نشاندهنده وضعیت جمعیتشناختی و فرهنگی ترکیه در سال 2018 است.
ویژگیهای جمعیتشناختی | ویژگیهای فرهنگی و اجتماعی |
---|---|
جمعیت 83 میلیون و 900 هزار نفر | دین اصلی اسلام اهل تسنن |
جمعیت مردان و زنان به ترتیب 49.37 و 50.63 درصد | اقلیتهای قومی و مذهبی کردها و علویها |
جمعیت شهری 75 درصد | زبان رسمی ترکی استانبولی |
جمعیت روستایی 25 درصد | شهرهای مهم آنکارا، استانبول، ازمیر، آنتالیا، وان، دیاربکر |
بیشترین جمعیت سنی 25 تا 54 ساله (42 درصد) | پول رایج لیر |
ترکیه به کدام کشورها بیشتر صادرات میکند؟
کشور ترکیه در سال 2018 حدود 168 میلیارد دلار کالا به کشورهای مختلف جهان صادر کرده که نسبت به سال قبل از آن حدود 7 درصد افزایش داشته است.
ترکیه حدود 57 درصد از کالاهای صادراتی خود را به کشورهای اروپایی و مابقی آن را بیشتر به کشورهای آسیایی صادر کرده است. این کشور یکی از مهمترین کشورهای صادرکننده پوشاک و محصولات صنعتی در خاورمیانه و منطقه به شمار میرود.
براساس آخرین آمارها ترکیه در سال 2018 حدود 168 میلیارد دلار کالا به کشورهای مختلف جهان صادر کرده است.
براساس آمارهای سازمان تجارت جهانی (WTO)، بیشترین حجم صادرات کشور ترکیه در سال 2018 به ترتیب به کشورهای آلمان (9.61 درصد)، انگلیس (6.61 درصد)، ایتالیا (5.69 درصد)، عراق (4.97 درصد)، آمریکا (4.95 درصد)، اسپانیا (4.59 درصد) و فرانسه (4.34 درصد) و برخی کشورهای دیگر صورت گرفته است.
بیشترین واردات ترکیه از کدام کشورها صورت میگیرد؟
اشاره شد که در بحث واردات کشورهای آسیایی سهم قابل توجهی از کالاهای وارداتی ترکیه دارند. البته باز هم برخی کشورهای اروپایی نظیر آلمان میزان قابل توجهی به ترکیه کالا صادر میکنند.
ایران نیز سهمی بیش از 3 درصد از تامین نیازهای وارداتی ترکیه دارد. نقشه زیر مهمترین شرکاء وارداتی ترکیه در سال 2018 را براساس دادههای سازمان تجارت جهانی (WTO) نشان میدهد.
ایران در سال 2018 بیش از 3 درصد از نیازهای وارداتی ترکیه را تامین کرده است.
براساس آمارهای WTO، در سال 2018 ترکیه بیشترین میزان نیازهای وارداتی خود را به ترتیب از کشورهای روسیه (9.86 درصد)، چین (9.29 درصد)، آلمان (9.15 درصد)، آمریکا (5.55 درصد)، ایتالیا (4.55 درصد)، هندوستان (3.38 درصد)، فرانسه (3.32 درصد) و ایران (3.11 درصد) و سایر کشورهای دیگر تامین کرده است.
مهمترین کالاهای وارداتی توسط ترکیه
در سال 2018 کشور ترکیه بالغ بر 223 میلیارد دلار کالا از سراسر جهان وارد کرده که بخشی از آن از کشورهای اروپایی و بخشی دیگر از کشورهای آسیایی و آمریکای شمالی بوده است.
بررسی آمارها نشان میدهد که برخی از کالاها به صورت نسبی همواره جزء نیازهای وارداتی ترکیه به شمار رفتهاند. طبیعی است که کشوری همانند ترکیه که از نبود منابع نفتی رنج میبرد، بخش عمدهای از واردات خود را به آن اختصاص میدهد.
نمودار زیر مهمترین کالاهای وارداتی ترکیه در سال 2018 را نشان میدهد.
نفت و سوختهای فسیلی یکی از نیازهای وارداتی مهم ترکیه به شمار میرود.
وضعیت واردات ترکیه از ایران به چه صورت است؟
ترکیه با ایران دارای روابط تجاری مناسبی بوده و حتی بسیاری از شهروندان ایران تعطیلات آخر سال خود را در این کشور میگذرانند. در سالیان اخیر در کنار رشد مسافرت ایرانیان به ترکیه، سرمایهگذاری آنها در بخش املاک و مستغلات ترکیه نیز افزایش پیدا کرده است.
اما ایران نیز درصد قابل توجهی به ترکیه کالا صادر میکند که قبلا به آن اشاره شد. نمودار زیر وضعیت صادرات ایران به ترکیه طی سالیان اخیر را نشان میدهد.
ترکیه در سال 2018 حدود 6.93 میلیارد دلار کالا از ایران وارد کرده است.
نمودار فوق نشان میدهد که در سالهای 2011 و 2012 بیشترین میزان کالا از ایران به ترکیه صادر شده است. با این حال، این میزان در سال 2015 به شدت کاهش داشته و در سال 2016 به کمترین میزان خود رسیده است. هر چند که در سالیان بعد دوباره صادرات به ترکیه جهش پیدا کرده است.