سیستم انتقال وجه پایا یک سیستم انتقال وجه سریع و مطمئن است که قوانین و مقررات خاص خود را دارد؛ با دانستن این قوانین میتوانید به راحتی فرآیند دریافت و پرداخت پول خود را سازماندهی کنید.
ACH سیستم انتقال وجه پایا مختصر عبارت (پایاپای الکترونیک) است که از عبارت انگلیسی
Automated Clearing House که به اختصار
گفته میشود، گرفته شده است.
به عبارت ساده بانکها و شرکتهای فین تک با کمک پایا که یک نوع حواله بین بانکی است، تبادلات بین بانکی مشترک خود را به صورت الکترونیک انجام میدهند. سامانه پایا زیر نظر بانک مرکزی بوده و از قوانین این نهاد پیروی میکند.
امکان واریز و انتقال وجه از یک حساب در یک بانک به یک یا چند حساب دیگر در سایر بانکها و برداشت مستقیم وجه یا همان انتقال وجه از یک یا چند حساب در بانکهای مختلف به یک حساب در بانک مبدأ از مهمترین مزایای پایا به شمار میآید.
سامانه اتاق پایاپای الکترونیکی که به زبان ساده پایا نامیده میشود، وظیفه مکانیزه کردن پرداختهای خرد بین بانکی با تعداد محدود برای مشتریان را برعهده دارد.
بانک مرکزی با پیاده سازی این سامانه، امکان حواله الکترونیکی پول از حسابی در یک بانک به حسابی در بانک دیگر (بین بانکی) را فراهم کرده است. مشتریان بانکها با استفاده از پایا میتوانند پول را از حساب خود به حسابی در بانک دیگر به صورت الکترونیکی حواله کنند.
دستور العمل بانک مرکزی جهت کنترل دقیقتر معاملات پولی و فراهم آوردن زمان و امکانات لازم برای رهگیری تراکنشها، جلوگیری از انجام انتقالات مشکوک به کلاهبرداری و پولشویی یا فیشینگ و از میان برداشتن زمینه سوء استفاده از زیرساختهای پرداخت و تسویه برای فعالیتهای سوداگرانه اجرایی شده است.
خدمات قابل ارائه سامانه پایا
این سامانه از دو بخش کاملاً مستقل و مجزا، یعنی واریز مستقیم و برداشت مستقیم، تشکیل شده است و خدمات زیر از طریق سامانه پایاپای الکترونیکی به مشتریان سیستم بانکی ارائه می شود.
واریز مستقیم
شیوهای از پرداخت است که طی آن صاحبحساب به بانک خود اجازه میدهد در زمانهای خاص، مبلغ یا مبالغی را از حساب وی برداشت نماید و به حساب اشخاص ذینفع در همان بانک یا بانکهای دیگر انتقال دهد.
برای مثال صد کارگر با مقدار حقوقهای مختلف در کارخانه شما کار میکنند. این که هر ماه بخواهید حقوق کارگران را دستی پرداخت کنید یا شماره حسابهایشان را یکی یکی وارد کنید کار بسیار مشکلی خواهد بود. اما به کمک این سامانه، شما میتوانید اطلاعات لازم را یکبار از طریق پایا وارد کنید و پس از تعیین گزینههای مختلف با توجه به نیاز خود، میتوانید برای مثال حقوق ماهانه یک سال آینده کارگران خود را پرداخت کنید. البته دقت داشته باشید که پولها درست در زمانیهایی که شما از الان تعیین میکنید (مثلا سر هر ماه) پرداخت میشوند و پول از الان از حساب شما کم نمیشود.
از جمله موارد استفاده واریز مستقیم برای مشتریان حقیقی و حقوقی بانک میتوان به امکان پرداختهای دستهای مانند موارد ذیر اشاره کرد:
پرداخت دستمزد، حقوق و مستمری کارکنان
پرداخت سود سهام و اوراق بهادار
پرداخت بهای خدمات و کالا
پرداخت اقساط خرید کالا، وام و تسهیلات بانکی
پرداخت اجاره بها
حواله های بین بانکی انفرادی
و…
برداشت مستقیم
شیوهای از انتقال وجه است که در آن مشتری، به بانک این اجازه را میدهد که مبالغ مشخصی را در زمانهای تعیینشده از حسابهای اشخاص دیگر در بانکهای مختلف برداشت و به حساب وی واریز نماید. این امر با توافق قبلی طرفین (مشتریان بدهکار و بستانکار) صورت میپذیرد.
از جمله موارد استفاده برداشت مستقیم برای مشتریان حقیقی و حقوقی بانک میتوان به برداشتهای دستهای از جمله موارد ذیل اشاره کرد:
پرداخت مبلغ قبوض خدمات شهری (آب، برق، گاز و …)
پرداخت حق عضویت باشگاهها و شهریه مدارس یا دانشگاهها
پرداخت حق بیمه
پرداخت مالیات و عوارض
پرداخت اقساط خرید کالا، وام و تسهیلات بانکی
پرداخت آبونمان نشریات
پرداخت اجاره بهای مسکن
تسویه صورتحساب
و …
لازم به ذکر است برای برداشت مستقیم قبضها، مالیات، عوارض و… از حساب مشتریان باید قبلاً قرارداد/تفاهم نامه لازم میان مشتری و هر یک از سازمانهای متبوع یا اشخاص دیگر برای برداشت از حساب آنان صورت گرفته باشد و آنان مجاز به برداشت وجه از حساب در دورههای زمانی مشخص شده باشند.
برتری امروزه سامانه پایا
برتری خدمات این سامانه نسبت به شرایط فعلی، آن است که در حال حاضر برای پرداخت حقوق یا سود سهام و…، به منظور سهولت امر، حساب طرفین باید در یک بانک باشد و مشتریان و کارکنان، مجبور به افتتاح و یا معرفی حساب در بانکهای طرف قرارداد سازمانهای مورد نظر هستند. اما با استفاده از سامانه «پایا» حساب سازمان پرداختکننده میتواند در یک بانک و حساب کارکنان و مشتریان در بانکهای مختلف و در انواع مختلف باشد. همچنین برای پرداخت اقساط تسهیلات دیگر نیازی به مراجعه به شعب بانک تسهیلاتدهنده نخواهد بود و مشتری از هر بانک که حساب داشته باشد میتواند از طریق سامانه مزبور قسط خود را پرداخت نموده و یا از بانک خود درخواست نماید مبلغ قسط را در یک تاریخ مشخص (مثلاً تاریخ سررسید) از حساب وی برداشت و به بانک تسهیلاتدهنده منتقل کند.
سامانه پایاپای الکترونیکی به گونه ای طراحی شده که قادر است شبانه روز و در تمامی روزها از بانکها دستور پرداخت دریافت نماید. این ویژگی به بانکها امکان میدهد تا بتوانند این خدمت را از طریق اینترنت، تلفن همراه و نظایر آن به مشتریان ارائه نماید.
سامانه انتقال وجه پایا چیست و چگونه کار می کند؟
پایا زیر ساخت اصلی نقل و انتقالات پولی بین بانکی حسابی انبوه است و به همین دلیل ستون فقرات حواله ها و نقل و انتقال وجه بین بانکی را تشکیل میدهد. پیپینگ به دلیل امنیت و سهولت این سامانه با کمک پایا کار انتقال وجه کاربران خود را انجام می دهد. مهمترین مزیت استفاده از سیستم پایا این است که با استفاده از آن میتوان در یک تاریخ معین به حساب افراد مختلف پول واریز کرد اما فراموش نکنید انتقال وجه در سامانهی پایا به صورت آنی نبوده و به مقداری زمان نیاز دارد.
این شما هستید که تعیین میکنید در چه تاریخی پول از حساب شما کسر شده و به حساب دیگری منتقل گردد. حسابی که قرار است پول به آن حساب منتقل شود، نیازی نیست لزوماً در بانکی باشد که شما در آن حساب دارید.
درصورتیکه شما یک تاریخ برای کسر شدن پول از حساب خود و انتقال آن به حساب دیگر، تعیین کرده باشید، با فرارسیدن آن تاریخ عملیات بانکی به صورت خودکار انجام میشود.
حواله پایا
سقف حواله پایا و ساعات جدید انتقال وجه پایا 99
در حال حاضر تسویههای پایا با سقف 50 میلیون تومان (سقف حواله پایا) و در سه سیکل زمانی انجام میگیرد؛ این سیکلها عبارتند از:
ساعت 3:45 بامداد
ساعت 10:45 صبح
ساعت 1:45 بعدظهر یعنی 13:45
قابل ذکر است، در روزهای تعطیل رسمی، شروع چرخه انتقال وجه پایا از ساعت 13:45 است.
مزایای کلی استفاده از حواله بینبانکی پایا
کاهش قیمت تمام شده خدمات بانکی برای سازمانها و شرکتها
حذف هزینههای مرتبط با جابهجایی پول از قبیل هزینههای تحصیل داری و …
کاهش استفاده از چک، ایران چک و چک بین بانکی(رمزدار) و رفع مخاطرات پیرامونی
امکان صدور حواله الکترونیک بین بانکی به تاریخ مؤثر آینده (سررسید)
امکان ابطال حواله بین بانکی قبل از تاریخ سررسید
روشهای استفاده از سامانه پایا
مراجعه مشتری به شعب بانک جهت تکمیل فرم دستور پرداخت/واریز مستقیم و ارائه آن به شعبه به منظور تطبیق مشخصات فردی مشتری و احراز هویت و تایید آن.
مراجعه به وب سایت بانکداری اینترنتی بانک خود و انجام عملیات انتقال وجه از طریق گزینه مربوط به سامانه پایا.
توجه: سامانه حوالههای الکترونیکی «پایا» براساس شماره حساب بانکی ایران (شبا) فعالیت مینمایند.
اگر تمایل دارید تا وجهی را به سرعت به یک سپرده در بانک دیگری انتقال دهید از ساتنا استفاده کنید.
اگر تمایل دارید تا وجهی را به یک سپرده در بانک دیگری انتقال دهید اما نیازمند انجام این کار در تاریخ فعلی نیستید از پایا استفاده کنید.
قوانین انتقال وجه در سامانه پایا
برای اینکه به راحتی بتوانید وجه خود را از طریق پایا انتقال دهید لازم است، از قواین زیر مطلع باشید:
لزوم در اختیار داشتن شماره شبا برای انتقال وجه در پایا
انتقال وجه در سیستم پایا با کمک شماره شبا انجام میگیرد. شناسه حساب بانکی ایران که به اختصار «شبا» نامیده میشود، شماره ای است ۲۴ رقمی که یک حساب بانکی را به صورت منحصر به فرد در تمام نظام بانکی ایران مشخص می کند. پیش از انتقال وجه از طریق سامانه پایا دریافت شماره شبا را از طریق وب سایت بانکتان الزامی است.
زمان انتقال وجه در سامانه پایا
با سامانهی پایا، انتقال وجه از سپردهی شما در بانک به حسابهای متمرکز سایر بانکها حداکثر تا ۲۴ ساعت و به حسابهای غیرمتمرکز دیگر بانکها حدکثر تا ۴۸ ساعت انجام میشود.
به دستور بانک مرکزی کلیه تراکنشهای تحت سامانه پایا در راستای مبارزه با پولشویی، در روزهای تعطیل انتقال وجه انجام نمی شود. پیپینگ از این مقررات پیروی میکند و از این رو تسویه اکانتهای تجاری ما هم از زمان درخواست بین ۱۶ تا ۴۰ ساعت بعد انجام میگیرد.
راه های استفاده از پایا
برای استفاده از پایا شما یا باید به صورت حضوری به شعب بانک خود مراجعه کنید یا از طریق وب سایت بانکتان اقدام کنید. که البته مراحل پیچیده و زمان بری دارد.
پیپینگ و پایا
پیپینگ سعی کرده دشواری های نظام پرداخت بانکی و سامانه انتقال وجه پایا را از میان بردارد در این راستا تلاش کردهایم سیستم دریافت و پرداخت وجه را برای کاربران ساده سازی کنیم و شما تنها با یک بار ثبت نام در پیپینگ به راحتی می توانید از امنیت پایا در کنار سرعت و سادگی پیپینگ به صورت همزمان استفاده کنید.
پیپینگ همچنین امکانات متعددی را برای کاربران شخصی و سازمانی فراهم آورده که می توانند به سادگی در کنار دریافت و پرداخت وجه بدون نیاز به در اختیار قراردادن اطلاعات بانکی شان از سیستم فاکتورآنلاین، اپلیکیشن پیپینگ و یا وب سرویسهای پیپینگ استفاده کنند.